Shprehje solidariteti nga PCi me paqendërtuesit ukrainas

Dënojmë ashpër shkeljen e paqes dhe integritetit territorial në Ukrainë dhe shkatërrimin e pakuptimtë dhe humbjen e jetëve të shkaktuar nga aksioni i pajustifikuar ushtarak i kryer nga Qeveria e Federatës Ruse. Bëjmë thirrje për pushim të menjëhershëm të sulmeve ndaj Ukrainës dhe për mbrojtjen e civilëve. Jemi tejet të shqetësuar se lufta do të çojë në një konflikt të pamëshirshëm afatgjatë me kosto të mëdha njerëzore dhe mjedisore dhe shprehim solidaritetin tonë me ndërtuesit e paqes dhe aktorët e shoqërisë civile në të gjitha pjesët e Ukrainës, të cilët po punojnë me guxim për të ruajtur strukturën sociale të komuniteteve të tyre dhe për të mbështetur parimet e humanizmit të përbashkët.

Që nga viti 2016, ne kemi qenë dëshmitarë të dorës së parë të punës së guximshme të paqendërtuesve që kanë bërë përpjekje heroike për të kapërcyer ndasitë e krijuara që nga viti 2014 dhe durimin e treguar në përkushtimin e tyre ndaj paqes. Aksioni i tanishëm ushtarak shkon drejtpërdrejt kundër qëllimit të deklaruar të udhëheqjes ruse për të vendosur marrëdhënie vëllazërore me fqinjin e tyre dhe për të zhvilluar një vizion për sigurinë e pandashme në Evropë.

Aksioni i tanishëm ushtarak jo vetëm që është jashtë suazave të së drejtës ndërkombëtare, por ne besojmë fuqimisht se është në thelb kundër interesave të Federatës Ruse, një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara me një përgjegjësi të veçantë për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare dhe një aktor dhe përfitues kyç i sistemit aktual të sigurisë ndërkombëtare.

Ne i bashkohemi thirrjeve të miqve dhe partnerëve tanë brenda Ukrainës për ndihmë ndërkombëtare dhe veprim të koordinuar për t’i dhënë fund dhunës dhe për të ndihmuar popullin e Ukrainës dhe për të nxitur miqtë dhe aleatët ndërkombëtarë që të ofrojnë të gjithë ndihmën diplomatike dhe humanitare.