Author: Alex Williams

Shoqëria civile në Kosovë dhe Serbi bën thirrje që të respektohet sundimi i ligjit në Deçan

Organizatat e shoqërisë civile nga Kosova dhe Serbia janë bashkuar për të dënuar deklaratën e fundit të kryetarit të Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj, i cili është zotuar se vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për pronësinë e tokës në Manastirin e Deçanit nuk do të zbatohet kurrë. Nënshkruesit e deklaratës bëjnë thirrje për respektimin e shtetit të së drejtës.

Shoqëria civile në Kosovë dhe Serbi bën thirrje që të respektohet sundimi i ligjit në Deçan

Ne, të nënshkruarit, jemi të shqetësuar për pasojat negative të vazhdueshme të deklaratës së fundit të kryetarit të Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj, i cili është zotuar se vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për pronësinë e tokës në Manastirin e Deçanit nuk do të zbatohet kurrë.

Të gjitha vendimet e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës duhet të respektohen. Kushtetuta ofron garancë të rëndësishme për të gjithë qytetarët e Kosovës, por garancitë e tilla kanë kuptim vetëm nëse vendimet e gjykatave zbatohen nga subjektet fizike dhe juridike në mbarë Kosovën.

Moszbatimi i aktgjykimeve ligjore çon vetëm në ndjenjë pasigurie për të gjithë qytetarët e Kosovës dhe shërben vetëm si dëmtues i besimit në sundimin e ligjit në Kosovë.

Ne u bëjmë thirrje të gjithë atyre që mbajnë poste zyrtare publike që të përmbahen nga dhënia e deklaratave që shërbejnë vetëm për dëmtimin e besimit në sundimin e ligjit.

Nënshkruesit

 1. Aktiv
 2. Civic initiatives (Gradjanske inicijative)
 3. Center for Peace and Tolerance
 4. Democracy + (D+)
 5. Forum for Development and Multiethnic Collaboration (FDMC)
 6. Gorazdevac Media Group
 7. Jelena Lončar, Akademike, Universiteti i Beogradit
 8. Kosovo Law Institute
 9. New Social Initiative (NSI)
 10. NGO Be Active 16, Preshevë
 11. Qendra mediale, Çagllavicë
 12. The Future, Bujanoc
 13. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians (VoRAE)
 14. Vjollca Krasniqi, Akademike, Universiteti i Prishtinës
 15. YIHR Serbi
 16. YIHR Kosovë
 17. YUCOM
 18. Valon Arifi, Aktivist qytetar

OJQ dënojnë gjuhën e urrejtjes kunder shqiptarëve e përdorur nga Ministri i Punëve të Brendshme të Serbisë, Aleksander Vulin

Organizatat e shoqërisë civile në Kosovë dhe Serbi janë bërë bashkë për të dënuar përdorimin e gjuhës së urrejtjes nga ministri i punëve të brendshme i Serbisë, Aleksandar Vulin, përmes së cilës ju drejtohet shqiptarëve.

Ne, organizatat e shoqërisë civile të nënshkruara më poshtë nga Kosova dhe Serbia, dënojmë ashpër gjuhën fyese dhe poshtëruese të ministrit të Punëve të Brendshme të Serbisë, Aleksandar Vulin, ndaj shqiptarëve. I bëjmë thirrje qeverisë së Serbisë, respektivisht kryeministres së Serbisë, Ana Brnabić, të reagojë dhe të dënojë përdorimin e gjuhës së tillë të urrejtjes nga ministri Vulin dhe të apelojë kundër përdorimit të fjalës ‘Šiptar’.

Më 20 maj 2022, ministri Vulin e përdori fjalën ‘Šiptar’ në mënyrë të përsëritur për t’iu referuar shqiptarëve, dhe deklarata e tij për media është publikuar në faqen zyrtare të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë. Në vitin 2018, gjyqësori serb e gjeti fjalën ‘Šiptar’ si fyese dhe u etiketua si gjuhë urrejtjeje. Pavarësisht kësaj, ministri Vulin e ka përdorur në mënyrë aktive dhe të vazhdueshme në rastin kur iu referohet shqiptarëve dhe vazhdon ta bëjë këtë pa asnjë pasojë në pozicionin e tij publik. Zyrtarët publikë që përdorin gjuhën e urrejtjes nuk kanë vend në qeveri.

Gjuha e urrejtjes minon përhapjen e vlerave evropiane në shoqëritë tona, duke përfshirë kornizën normative për të drejtat e njeriut, sundimin e ligjit dhe funksionimin e një shoqërie demokratike dhe tolerante. Për më tepër, kur gjuha e urrejtjes përdoret lirisht nga zyrtarë të lartë të qeverisë, për të synuar një grup të caktuar etnik, ajo mund të ketë pasoja shkatërruese, pasi nxit diskriminimin, radikalizimin etno-politik dhe potencialisht çon në dhunë. Retorika e përdorur nga ministri Vulin në fjalimin e tij është e njëjta retorikë e përdorur nga mediat dhe zyrtarët gjatë viteve te nëntëdhjeta për të dehumanizuar popullatën shqiptare dhe për të nxitur keqtrajtime, shkelje të të drejtave të njeriut dhe në fund krime lufte në Kosovë.

Përdorimi i gjuhës së urrejtjes nga zyrtarë të lartë të qeverisë, siç është rasti me ministrin Vulin, inkurajon në shoqëritë tona që te punojnë kundër paqes dhe normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, dhe përfundimisht kundër një të ardhmeje evropiane për të gjitha vendet e rajonit tonë.

Nënshkruesi

 1. Aktiv
 2. The Balkan Forum
 3. Balkans Policy Research Group (BPRG)
 4. Belgrade Centre for Security Policy (BCBP)
 5. Civic Initiatives
 6. Center for Peace and Tolerance (CPT)
 7. Democracy Plus (D+)
 8. Foundation BFPE For a Responsible Society
 9. The Human Rights Council – Bujanovac
 10. InTER
 11. Jelena Lončar, Academic, University of Belgrade
 12. Kosovar Centre for Security Studies (QKSS)
 13. Kosova Democratic Institute (KDI)
 14. Kosovo Law Institute (KLI)
 15. Lawyers’ Committee for Human Rights (YUCOM)
 16. New Social Initiative (NSI), Mitrovica
 17. Rahim Salihi, Civil Society Activist, Bujanovac
 18. Valon Arifi, Civil Society Activist
 19. Vjollca Krasniqi, Academic, University of Pristina
 20. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians (VoRAE)
 21. Youth Initiative for Human Rights – Serbia (YIHR Serbia) 
 22. Youth Initiative for Human Rights – Kosovo (YIHR KS)

PCi nderon punën e gazetarëve të Kosovës që raportojnë për bashkëjetesën shumetnike

Çmimi për Media i PCi-së për paraqitjen e bashkëjetesës shumetnike në Kosovë, për gazetarët dhe mediat që morën pjesë në kategorinë e përmbajtjeve mediatike në gjuhën shqipe, u nda më 3 mars 2022 në Prishtinë.

Çmimi për Media u krijua si një aktivitet pasues i iniciuar nga edicionet e Dialogut Konsultativ të Mediave të organizuara nga PCi, të cilat përbëjnë boshtin kurrizor të punës mediatike në programin e PCi-së për Ballkanin. Këto diskutime bëjnë bashkë profesionistë të mediave nga Kosova dhe Serbia për të analizuar problemet dhe për të kërkuar zgjidhje për përmirësimin e cilësisë së raportimit dhe për të luftuar narrativat përçarëse. Një përfundim i përsëritur i këtyre diskutimeve ishte se mungojnë storiet për jetën e zakonshme, për jetesën së bashku, për bashkëjetesën paqësore shumetnike, si në Kosovë ashtu edhe në Serbi. Pamja mediatike që shqiptarët dhe serbët marrin për njëri-tjetrin nga mediat kosovare dhe serbe është pothuajse ekskluzivisht e zymtë, bardh e zi – dhe e begatë me narrativa përçarëse.

Me krijimin e Çmimit Vjetor për Media, PCi kishte për qëllim stimulimin, promovimin dhe shpërblimin e përmbajtjeve mediatike nga Kosova dhe Serbia që eksplorojnë tema në lidhje me bashkëjetesën e komuniteteve. Konkursi për Çmimin e Mediave u publikua pranverën e kaluar. Thirrjen për Aplikim mund ta gjeni këtu.

Pas ngjarjes në Beograd ku u ndanë shpërblimet për përmbajtjen mediatike në gjuhën serbe, më 3 mars, në Prishtinë u mbajt ceremonia e ndarjes së çmimeve për kontributet në gjuhën shqipe. Juria përbëhej nga tre gazetarë të shquar kosovarë, Brikenda Rexhepi nga Televizioni Koha, Gentiana Begolli nga transmetuesi kombëtar Radio Televizioni i Kosovës dhe Ismet Hajdari, nga Byroja Kosovare e Agence France-Presse (AFP).

Çmimi i parë në kategorinë audio-vizuale iu dha Ardiana Thaçit për storien e saj “Heshtja që vrau” të cilin mund ta gjeni këtu. Në kategorinë e shkruar, çmimi i parë iu nda Fitim Gashit për Të pastrehët e pandemisë.

Anëtarët e jurisë theksuan rëndësinë e një çmimi që motivon gazetarët në shoqëritë e ndara. Ata theksuan se “Ky është i vetmi çmim i këtij lloji në të gjithë rajonin. Ai inkurajon gazetarët të paraqesin realitetin mes komuniteteve, gjë që ka rëndësi jetike për një bashkëjetesë të shëndoshë shoqërore, pa zemërim dhe urrejtje.”

PCi ndan çmimet vjetore për gazetarët dhe mediat për storiet mbi bashkëjetesën shumetnike në Kosovë dhe në Serbi

Në edicionet e Dialogut Konsultativ të Mediave të PCi (bosht kurrizor i punës mediatike në programin tonë në Ballkan), të cilat bëjnë bashkë profesionistë të mediave nga Kosova dhe Serbia për të analizuar skenën mediatike, ka dalë në pah vazhdimisht një çështje – mungesa e storieve për jetën e zakonshme, për jetesën së bashku, për bashkëjetesën paqësore. Pamja mediatike që shqiptarët dhe serbët marrin për njëri-tjetrin nga mediat kosovare dhe serbe është pothuajse ekskluzivisht e zymtë, bardh e zi dhe plot narrativa përçarëse.

Për t’iu kundërvënë narrativave të tilla, pranverën e kaluar PCi lançoi një çmim vjetor për storiet më të mira për bashkëjetesën ndëretnike, në gjuhën shqipe dhe në gjuhën serbe dhe në dy kategori – në formatin audio/vizual dhe atë të shkruar. Ceremonia e ndarjes së çmimeve për storiet më të mira në gjuhën serbe u mbajt më 28 shkurt në Qendrën e Mediave në Beograd. Ceremonia e ndarjes së çmimeve në gjuhën shqipe do të mbahet të enjten, më 3 mars.  

Juria përbëhej nga tre, ndër më të shquarit dhe më të dalluarit, gazetarë serbë, Jelena Obućina nga Newsmax Adria, Tamara Skrozza nga agjencia e lajmeve FoNet dhe Milivoje Mihajlović i cili punon për transmetuesin publik, RTS.

Çmimi i parë në formatin audio dhe video iu dha Zorica Krstić Vorgučić nga Radio KIM për storien e saj televizive “Pse është e rëndësishme të flasim gjuhën e fqinjëve tanë”. Duke falënderuar jurinë dhe PCi-në, znj. Krstić Vorgučić tha se është e pamundur t’i ikim faktit që serbët dhe shqiptarët janë të distancuar nga njëri-tjetri dhe se bëjnë jetë paralele. “Gjuha është e rëndësishme në mënyrë që të ndodhin ndryshime dhe shumica e serbëve nuk flasin shqip. Janë disa nisma të reja, disa kurse të reja të gjuhës dhe shpresoj që gjërat të ndryshojnë për të mirë”.

Çmimi i parë për formatin e shkruar iu dha Jelena Jorgačević, një reportere nga revista javore e Beogradit “Vreme” për storien e saj “Takimet në urat e rrënuara”. “Ne duhet të informojmë publikun për atë që po ndodh dhe gjërat janë larg të përsosurës. Por ne, gazetarët, nuk kemi pse të jemi piromanë dhe të ndezim flakët e urrejtjes”, tha Jelena me rastin e marrjes së çmimit.

Anëtarët e jurisë theksuan se në shoqëritë e ndara, gazetarët mund të bëjnë shumë më tepër për të përmirësuar marrëdhëniet ndëretnike. Tamara Skrozza tha se “Rëndësia e storieve të shpërblyera qëndron në faktin se ato shkojnë përtej raportimit të lajmeve të përditshme dhe kanë të bëjnë me jetën reale, e cila është gjithmonë shumë më komplekse dhe madje më e bukur sesa e bëjnë të duket lajmet e përditshme.”

Lufta në Ukrainë ngjall shqetësime për Ballkanin Perëndimor

PCi ju prezenton deklaratën e plotë të lëshuar nga organizatat e shoqërisë civile dhe aktivistëve nga Serbia dhe Kosova që dënojnë agresionin e Rusisë kundër Ukrainës.

Deklaratë e përbashkët e organizatave të shoqërisë civile nga Kosova dhe Serbia për pasojat e mundshme të pushtimit rus të Ukrainës për Ballkanin Perëndimor

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia ka lëkundur rendin ndërkombëtar. Ballkani Perëndimor është veçanërisht i cenushëm karshi zhvillimeve globale që vënë në rrezik ligjin ndërkombëtar, demokracinë dhe të drejtat e njeriut.

Ne, përfaqësuesit e organizatave të shoqërisë civile nga Kosova dhe Serbia, dënojmë agresionin e Rusisë kundër Ukrainës dhe u bëjmë thirrje qeverive tona që të rreshtohen me qendrimet e Bashkimit Evropian.

Për më tepër, ne i bëjmë thirrje BE-së dhe shteteve anëtare të ndryshojnë paradigmën e zgjerimit për të siguruar një qasje praktike dhe proaktive ndaj perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor. Ne gjithashtu i bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar në përgjithësi që të mbështesë rajonin tonë për të siguruar paqe dhe siguri të qëndrueshme.

Pasojat e shkeljeve të tilla të ligjit ndërkombëtar mund të jenë jashtëzakonisht destabilizuese për rajonin tonë. Agresoni i Rusisë ndaj Ukrainës përbën një moment përcaktues në histori; moment që kërkon një përgjigje të menjëhershme nga qeveritë tona dhe komunitetit ndërkombëtar për të mbështetur sundimin e ligjit, rendin ndërkombëtar, solidaritetin dhe të drejtat e njeriut në Ballkanin Perëndimor.

Situata aktuale rithekson rëndësinë e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë drejt sigurimit të paqes së qëndrueshme, prosperitetit dhe mirëqenies së të gjithë qytetarëve. Rrethanat e krijuara nga kjo situatë ofrojnë një mundësi për të reflektuar dhe ridizajnuar procesin e dialogut drejt një procesi gjithëpërfshirës që do të rezultonte në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme dhe afatgjate. Në këtë aspekt, ne e shohim nevojën e veprimeve urgjente nga Bashkimi Evropian (BE) për të nxitur dhe mbështetur reforma thelbësore – veçanërisht kur bëhet fjalë për sundimin e ligjit – në mënyrë që të përshpejtohet integrimi i Ballkanit Perëndimor në BE.

Shoqëria civile në Kosovë dhe Serbi është angazhuar në mënyrë aktive në proceset e ndërtimit të paqes gjatë viteve, duke përfaqësuar zërat e komunitetit dhe shqetësimet e përditshme të qytetarëve të cilat mbesin nën hijen e zhvillimeve politike. Në këtë kohë krize, ne i bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar të na mbështesë në dënimin e retorikës përçarëse, politikave autoritare dhe diskurseve populiste dhe nacionaliste që shërbejnë për të heshtur zërat kritikë dhe për të ngjall frikë dhe mosbesim mes komuniteteve.

Duke synuar uljen e përhapjes së dezinformatave që mund të shpien drejt përshkallëzimit të mundshëm të konfliktit, ne gjithashtu i bëjmë thirrje përfaqësuesve të mediave që të angazhohen maksimalisht për raportim të drejtë dhe të paanshë.

Nënshkruesit:

 1. Aktiv
 2. Advocacy Center for Democratic Culture (ACDC), Mitrovica
 3. Balkans Policy Research Group (BPRG)
 4. Belgrade Centre for Security Policy (BCBP)
 5. Centre for Interdisciplinary Studies of the Balkans (CisBalk)
 6. Center for Peace and Tolerance (CPT), Gracanica
 7. Centre for Regionalism
 8. Civic Initiatives
 9. Democracy Plus (D+)
 10. Foundation BFPE for a Responsible Society (BFPE)
 11. Igor Novaković, Analyst, Belgrade
 12. Institute for Territorial Economic Development (InTER)
 13. Institute for European Affairs (IEA)
 14. Institute for Serbian and Albanian Coexistence
 15. Jelena Lončar, Academic, University of Belgrade 
 16. Kosovo Center for Security Studi (KCSS)
 17. Kosovo Law Institute (KLI)
 18. Lawyers’ Committee for Human Rights (YUCOM)
 19. Milan Antonijević, Lawyer
 20. New Social initiative (NSI), Mitrovica
 21. Peer Educators Network (PEN), Prishtinë
 22. Rahim Salihi, civil society activist, Bujanovac.
 23. Radio KIM Media Group
 24. The Balkan Forum
 25. Valon Arifi, civil society activist
 26. Vjollca Krasniqi, Academic, University of Pristina
 27. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians (VoRAE)
 28. Youth Initiative for Human Rights – Serbia
 29. Youth Initiative for Human Rights – Kosovo

Shprehje solidariteti nga PCi me paqendërtuesit ukrainas

Dënojmë ashpër shkeljen e paqes dhe integritetit territorial në Ukrainë dhe shkatërrimin e pakuptimtë dhe humbjen e jetëve të shkaktuar nga aksioni i pajustifikuar ushtarak i kryer nga Qeveria e Federatës Ruse. Bëjmë thirrje për pushim të menjëhershëm të sulmeve ndaj Ukrainës dhe për mbrojtjen e civilëve. Jemi tejet të shqetësuar se lufta do të çojë në një konflikt të pamëshirshëm afatgjatë me kosto të mëdha njerëzore dhe mjedisore dhe shprehim solidaritetin tonë me ndërtuesit e paqes dhe aktorët e shoqërisë civile në të gjitha pjesët e Ukrainës, të cilët po punojnë me guxim për të ruajtur strukturën sociale të komuniteteve të tyre dhe për të mbështetur parimet e humanizmit të përbashkët.

Që nga viti 2016, ne kemi qenë dëshmitarë të dorës së parë të punës së guximshme të paqendërtuesve që kanë bërë përpjekje heroike për të kapërcyer ndasitë e krijuara që nga viti 2014 dhe durimin e treguar në përkushtimin e tyre ndaj paqes. Aksioni i tanishëm ushtarak shkon drejtpërdrejt kundër qëllimit të deklaruar të udhëheqjes ruse për të vendosur marrëdhënie vëllazërore me fqinjin e tyre dhe për të zhvilluar një vizion për sigurinë e pandashme në Evropë.

Aksioni i tanishëm ushtarak jo vetëm që është jashtë suazave të së drejtës ndërkombëtare, por ne besojmë fuqimisht se është në thelb kundër interesave të Federatës Ruse, një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara me një përgjegjësi të veçantë për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare dhe një aktor dhe përfitues kyç i sistemit aktual të sigurisë ndërkombëtare.

Ne i bashkohemi thirrjeve të miqve dhe partnerëve tanë brenda Ukrainës për ndihmë ndërkombëtare dhe veprim të koordinuar për t’i dhënë fund dhunës dhe për të ndihmuar popullin e Ukrainës dhe për të nxitur miqtë dhe aleatët ndërkombëtarë që të ofrojnë të gjithë ndihmën diplomatike dhe humanitare.

Hulumtim i ri mbi shoqërinë civile në Serbi dhe Kosovë

Peaceful Change initiative – PCi (Nisma për Ndryshim Paqësor) ka kënaqësinë të prezantojë hulumtimin e ri, të ndërmarrë bashkërisht nga Universiteti i Beogradit dhe Universiteti i Prishtinës, që eksploron peizazhin aktual të nismave ndërkomunitare në Serbi dhe Kosovë. 

Hulumtimi – i cili u ndërmor si pjesë e projektit të financuar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, “Përforcimi i zërave lokalë për zhvillim me drejtëri” – kishte për synim eksplorimin e dy dimensioneve kyçe. Së pari, pozita e organizatave të shoqërisë civile (OSHC) në mesin e grupeve shoqërore dhe komuniteteve që ato pretendojnë se përfaqësojnë. Së dyti, çështjet e reja që kanë mobilizuar qytetarët të cilët më parë nuk janë përfshirë në angazhim qytetar, si dhe arsyet pse këto mobilizime kanë dalë të suksesshme.

Një nga rekomandimet kryesore që rrjedhin nga hulumtimi është se shoqëria civile do të duhej të vazhdojë të promovojë barazinë, solidaritetin dhe reciprocitetin, dhe të kundërshtojë narrativat përçarëse dhe etnike mbi identitetin dhe ballafaqimin me të kaluarën. Së këndejmi, organizatat e shoqërisë civile do të duhej të inkurajohen për angazhim lidhur me tema dhe çështje të vështira që shqetësojnë komunitetet, dhe jo vetëm të kultivojnë çështje që konsiderohen më pak politike në nismat e tyre ndërkomunitare.

Siç konkludoi Dr. Jelena Lončar, profesoreshë asistente në Fakultetin e Shkencave Politike pranë Universitetit të Beogradit, dhe një nga drejtueset e hulumtimit, ‘në Kosovë shoqëria civile është më e përqendruar nga e ardhmja, më optimiste se në Serbi, me bashkëpunim më të zhvilluar brenda dhe ndërmjet komuniteteve në nivelin lokal. Nga ana tjetër në Serbi, si përshtypje kryesore kemi mungesën e shpresës dhe motivimit për aktivizëm, ku pjesëmarrësit këmbëngulin se ka mungesë të ekspertizës, burimeve dhe vizioneve për të ardhmen. Në të njëjtën kohë ne kemi vënë re se po shfaqen organizata rinore që japin shpresë se aktivizmi në nivelin bazë është i mundur.’

Dr. Vjollca Krasniqi, profesoreshë e sociologjisë, në Fakultetin Filozofik pranë Universitetit të Prishtinës, e cila gjithashtu udhëhoqi hulumtimin, theksoi se, ‘historia e konfliktit ka lënë një trashëgimi të rëndë, si në Kosovë ashtu edhe në Serbi, edhe për organizatat e shoqërisë civile. Ato duhet të rivendosin besimin – të promovojnë tolerancën dhe bashkëpunimin – ndërmjet komuniteteve. Një gjetje e rëndësishme është se organizatat e shoqërisë civile besojnë se iniciativat ndërkomunitare janë të rëndësishme dhe domethënëse për kultivimin e marrëdhënieve ndëretnike, edhe përkundër faktit se narrativat kryesore mbeten të ndara.

Dr. Orli Fridman, drejtues i Qendrës për Studime Krahasuese të Konflikteve në Fakultetin e Mediave dhe Komunikimit (FMK), Universiteti Singidunum, dhe këshilltar gjatë hulumtimit, shtoi se ‘forca – madje edhe bukuria – e hulumtimit është pasuria e tij me të dhëna empirike. Ka disa citate të shkëlqyera nga pjesëmarrësit që demonstrojnë praninë e vetë punës në terren. Si rezultat, raporti pasqyron një realitet kompleks dhe më të nuancuar në terren, i cili sfidon diskurset e përditshme ekzistuese.’

Hulumtimi është i disponueshëm për t’u shkarkuar nga uebsajti i PCi këtu:

Për më shumë informacion rreth hulumtimit, ju lutemi kontaktoni Ian Bancroft (ian.bancroft@peacefulchange.org).

Shoqëria civile në Kosovë dhe Serbi shpreh qëndrim kundër ndarjes

PCi prezenton deklaratën e përbashkët të lëshuar nga organizatat e shoqërisë civile dhe aktivistët nga Serbia dhe Kosova, të cilët parashtrojnë një sërë pikash që i përgjigjen kontekstit aktual të marrëdhënieve në rajon.

Deklaratë e Përbashkët e Pjesëtarëve të Shoqërisë Civile të Kosovës dhe Serbisë

Duke qenë dëshmitar se marrëdhëniet Kosovë-Serbi nuk po përmirësohen përkundër procesit të vazhdueshëm të dialogut, shprehim shqetësimin tonë të thellë për përkeqësimin e situatës në terren dhe ndikimit në jetën e përditshme të qytetarëve. Ekziston nevoja për të siguruar dhe mbrojtur të drejtat e njeriut të grupeve jo-shumicë në Serbi dhe Kosovë.

Të shqetësuar se dialogu po përdoret për të zhvendosur vëmendjen nga çështje të rëndësishme si dobësimi i sundimit të ligjit, korrupsionit dhe sfidave që ndërlidhen me të drejtat e njeriut.

Duke marrë parasysh se dallimet kontekstuale në lidhje me nivelet e demokracisë, sundimin e ligjit dhe ndarjen e pushtetit, të cilat ndikojnë në procesin e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës:

U bëjmë thirrje qeverive të Serbisë dhe Kosovës që të:

 • vazhdojnë dialogun në mënyrë thelbësore dhe të qëndrueshme;
 • zbatojnë menjëherë marrëveshjet e arritura;
 • përmbahen nga retorika nxitëse ndaj komuniteteve pakicë dhe narracioneve populiste në lidhje me marrëdhëniet reciproke dhe historinë;
 • zotohen për transparencë dhe të sigurojnë pjesëmarrje qytetare;
 • marrin masa të menjëhershme për zhvillimin e proceseve të brendshme për integrim;
 • respektojnë të drejtat e komuniteteve pakicë; dhe,
 • ndërmarrin veprime që çojnë drejt ndërtimit të marrëdhënieve dhe besimit në mes të komuniteteve.

I bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të:

 • mbështesin dialogun dhe marrëveshjet për normalizimin e marrëdhënieve që nuk dëmtojnë demokracinë në Kosovë dhe Serbi;
 • pëqëndrohen në zgjidhje thelbësore në vend të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve të rastit ndërmjet palëve në dialog;
 • mbështesin shoqërinë civile në kuptimin më të gjerë (OShC, akademinë, institucionet kulturore, mediat, sindikatat, etj.);
 • angazhohen për normalizimin dhe ndërtimin e marrëdhënieve të qëndrueshme ndërmjet dy palëve;
 • nxisin një debat më të gjerë ndër-shoqëror dhe brenda-shoqëror mbi zgjidhjet dhe prioritetet e mundshme në dialog.

Ne zotohemi të vazhdojmë:

 • nxitjen e një debati thelbësor dhe të vazhdueshëm ndërmjet shoqërisë civile në Serbi dhe Kosovë;
 • shkëmbimin në kohën e duhur të informatave rreth çështjeve, kontekstit dhe zhvillimeve në të dyja shoqëritë;
 • reagime të përbashkëta për çështje që përkeqësojnë situatën në terren dhe kanë ndikim të dëmshëm në marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve;
 • përqëndrimin tonë në sfidat e vazhdueshme të cilat nuk kanë gjetur zgjidhe apo janë margjinalizuar për shkak të çështjeve ose incidenteve aktuale;
 • krijimin e një hapësire për udhëheqje proaktive të shoqërisë civile në krijimin e marrëdhënieve më të mira dhe përmirësimin e të drejtave të njeriut, dhe jetës së përditshme të qytetarëve;
 • t’i marrim parasysh dallimet ndërmjet proceseve në Serbi dhe Kosovë dhe reagojmë në përputhje me ato procese duke kërkuar veprime në drejtimin e duhur;
 • përfshirjen e pjesëtarëve të tjerë të shoqërisë civile për një dialog të vazhdueshëm ndërmjet aktorëve të shoqërisë civile dhe mundësimin e përfshirjes së konsiderueshme për secilin dhe të gjithë.

Nënshkruesit:

 1. Advocacy Center for Democratic Culture (ACDC), Mitrovicë Veriore
 2. Advocacy Training and Resource Center (ATRC)
 3. Assist Kosovo Center – ASSIST, Prishtinë
 4. Belgrade Fund for Political Excellence (BFPE) / Fondacija BFPE za odgovorno društvo
 5. Belgrade Centre for Security Policy
 6. Balkan Policy Research Group
 7. Crno-beli svet, Mitrovicë Veriore
 8. Center for Advocacy and Democratic Development (CADD)
 9. Center for Peace and Tolerance (CPT)
 10. Centar za regionalizam, Novi Sad
 11. Civic Initiatives, Beograd
 12. Council for Human Rights – Bujanovac
 13. Democracy Plus (D+)
 14. Drita Dibrani, Aktiviste e shoqërisë civile
 15. European Fund for Balkan
 16. Forum for Development and Multiethnic Collaboration (FDMC)
 17. HANDIKOS, Kosovë
 18. Iniciativa e Pavarur e të Verbërve, Kosovë
 19. Instituti për Zhvillim dhe Integrim (IZHI)
 20. Institute for Territorial Economic Development (InTER)
 21. Jelena Lončar, Akademike nga Universiteti i Beogradit
 22. Kosovo Law Institute (KLI)
 23. Kosovo Center for Security Studies (KCSS)
 24. Kosovo Democratic Institute (KDI)
 25. Leadership and Development (LAD)
 26. Lawyers’ Committee for Human Rights (YUCOM)
 27. Mitrovica Women Association for Human Rights (MWAHR)
 28. NGO Advocacy for Society Development (AFSD)
 29. NVO “PLEJADA”, Prizren
 30. NVO Communication for the development of society CSD, Graçanicë
 31. NGO Aktiv
 32. New Social Initiative, Mitrovicë
 33. OJQ “Drugëza”
 34. OJQ “VISION 02”, Istog
 35. OJQ Aureola
 36. OJQ Qendra e Gruas “ATO”, Vushtrri
 37. OJQ Roma in Action, Gjakovë
 38. Open Society Foundation
 39. Rahim Salihi, Aktivist i shoqërisë civile
 40. The Balkan Forum
 41. Unioni i Punëtorëve Social të Kosovës
 42. Valon Arifi, Aktivist i shoqërisë civile
 43. Vjollca Krasniqi, Akademike nga Universiteti i Prishtinës
 44. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians (VoRAE)
 45. Xhejrane Lokaj, Aktiviste e shoqërisë civile
 46. Youth Initiative for Human Rights (YIHR), Kosovë
 47. Youth Initiative for Human Rights (YIHR), Beograd

ÇMIMI PËR MEDIA – Kosovë dhe Serbi //Thirrje për aplikim

PCi fton gazetarë, kryeredaktorë, përfaqësues të mediave dhe të të tjerë të fushës që të ndajne me ne storjet e tyre për bashkëjetesën multietnike në Kosovë dhe Serbi. Ideja për krijimin e këtij Çmim e ka zanafillën në Dialogun Konsultativ të Mediave, i cili është pjesë thelbësore e programit për Ballkan të PCi.

Thirrja për aplikim është e hapur deri në mesin e muajit gusht dhe aplikimet tuaja do të vlerësohen nga një juri profesionale e cila do të përzgjedh storjen fituese dhe medien përkatëse.

Për informata të hollësishme se si të aplikoni, ju lutem referojuni Termave të Referencave, të cilat janë të qasshme në tri gjuhë përmes linqeve më poshtë (gjuhë angleze, serbe dhe shqipe).

Të drejtë aplikimi për Çmimpër Media kanë personat/mediumet storjet e të cilëve janë publikuar gjatë periudhës 15 gusht 2020 deri 15 gusht 2021. Afati i fundit për aplikim është me 16 gusht 2021 nëpërmes këtij linku: https://forms.gle/3XWBbGFMMJqBtiw47.

Përzgjidhen fituesit e granteve të vogla në kuadër të projektit tonë për Kosovë/Serbi

Organizata jonë partnere “People in Need” (PIN) në projektit tonë për Kosovë/Serbi ka krijuar një skemë të granteve të vogla për të mbështetur iniciativa të nivelit lokal, të bazuar në komunitet, me qëllim për të ndihmuar ballafaqimin me Covid-19 brenda shoqërisë, duke tejkaluar ndarjet etnike.

U pranuan më shumë se 100 aplikime, nga të cilat 12 organizata u përzgjodhën për mbështetje. Ato janë:

 1. Centar za aktivizam Vranje //Vranje & Bujanovac
 2. Centar za ravnomerni regionalni razvoj– CenTriR & Ruža Lebane //Lebane
 3. Education Code & Ana Morava //Gjilan/Gnjilane & Lipjan/Lipljan
 4. Primo la toleranza //Štrpce/Shtërpcë
 5. Qendra e Kujdesit Ditor “PEMA” //Gjilan/Gnjilane
 6. Qendra për jetë të pavarur //Peja/Peć
 7. Shoqata Beyond //Bujanovac
 8. Udruženje građanja Odbor za ljudska prava Vranje //Vranje & Bujanovac
 9. Udruženje Roditelja “Podrži me”, Sever //Leposavić/Leposaviq
 10. Udruženje Romkinja Bujanovac //Bujanovac
 11. YMCA Movement – Peja branch //Peja/Peć
 12. Youth Association for Human Rights //Lipjan/Lipljan

Në kuadër të projektit tonë për Kosovë/Sërbi, partneri ynë PIN do të hap së shpejti skema të ngjashme të granteve të vogla, duke ofruar më shumë mundësi për mbështetje, veçanërisht për ata që janë në një pozitë më të cenueshme në shoqëri.